Tigris & Scrofa 2016

DK & DK ELIT & SE & FI & NORD OB CH, DK ObW-12

Tiger

24.3.2010
FCI DK07537/2010
black brindle tri
HD A/A
ED 0/0
OCD 0/0
spine : selkä ok
TNS, CL, MDR1, IGS normaali
CEA kantaja : carrier

BH HK1 VK2 JK3 RTK2 TK1 TK2 TK3, FI OB3 CH

My Trusted Friend Kane’s Wicky

Sukutaulu : pedigree

Tiger (DKK07537/2010)
FI & SE & DK & NORD Ob Ch, DK ObW-12
DK Ob nat team member ’12-’16
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0
Pluto (N09848/04)
NO & SE & NORD & INT Ob Ch, HD B/B
Boss (N08133/02)  HD A/A
Peg (N09264/02)  HD A/A
Team Stenmann Amazing Mayzee Lou
HYRDPR2 ROM, HD B/B
Bob (ISDS269836)  HD A/A
Metica’s Breezy  HD B/B
My Trusted Friend Kane’s Wicky
HK1 VK2 JK3, RTK2, TK1 TK2 TK3, FI Ob Ch
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0, PL 0/0, spine LTV0 VA0 SP0
Canen Kane (ISDS301191)
Norwegian herdingtest, HD B/B
Canen Baz (ISDS251245)  HD 5:5 ~ B/B
Canen Sable (ISDS277210)  HD 8:4 ~ B/B
Liz (ISDS298880)
HD A/A
Rosewood Chez (ISDS275009)
Bell (ISDS265847)  HD 6:5 ~ B/B

Sukutaulugalleria : pedigree gallery

Pentue : litter

Dwylch Tigris & Scrofa, 24.05.2016  |  Tiger ♡ Possu |  3 ♂ + 3 ♀  |  FCI

FI AVA FI ETVA
FI AG CH FI OB3 CH

Dwylch Tigris Altaica

työintoinen, sosiaalinen, kuuliainen, vaivaton, kiihkeä, herkkä, tosikko
hardworking, social, obedient, effortless, fierce, sensitive, serious

n. 1½ vuotiaana: Roihu on täydellinen koira meille. Roihun työhalu ja into tekemiseen on aivan mahtavaa. Minä olen sille maailman ykkönen. Valitsee aina mielummin työt minun kanssa, kuin esim, koirakavereiden leikiintulokutsu-yritykset. Laulaa helposti kun innostuu, varsinki kun tullaan kotiin. Hyvin possumaista äänenkäyttöä. Treeneistä se ollaan aika hyvin saatu pidettyä pois. Sosiaalinen palkka pitää olla hillitty, jotta ei innostu liikaa. Niskarapsutus on kisoissa paras. Agilityssä kuumuu älyttömästi ja heittää välillä vähän kupin nurin. Keskittyy kuitenkin hyvin ohjauksiin, kunhan ne on ajoissa annettu. Oppii tosi nopeaa uudet asiat. Myös ne virheet, joten tarkkana täytyy olla.

Tiina Maunu

JK1 FI ETVA
FI OB3 CH

Dwylch Tigris Balica

iloinen, aktiivinen, työnarkomaani, jokapaikanhöylä, kovahko, helppo, piippaaja, silmäjumittaja
happy, active, workaholic, jack-of-all-trades, tough-ish, easy, whiner, eye-locker

NO KVA-PKJ, NO KVA-PKH
NO B(Sp)CH, NO B(Ru)CH
NO Tracking Ch, NO Searching Ch

Dwylch Tigris Virgata for NO

CDX OB1

Dwylch Tigris Corbetti for US

Poikkeuksellinen, ihmismäinen, vahva, upea, vesipeto, tunteellinen, yliherkkä
Extraordinary, human-like, strong, gorgeous, amphibian, emotional, hypersensitive

1½ y old: as we say, he is perfect except the barking : ) I don’t think he knows he is doing it in many instances. Now that he is older, he is getting better at this. He is beautiful, athletic, powerful, uncanny smart, sweet and loving, devoted, friendly and his work ethic is endless. I have enjoyed every minute with him and I can’t wait to see what the years ahead have in store for us. For me, he is the dog I dreamed of. I will also say that Buckle would be desperately unhappy in a home in which he was not trained or had no purpose in his life. I can’t even imagine how he would handle such a life. Thanks for Buckle!

Sara Pisani

TK1 TK2 RTK2

Dwylch Scrofa Algira

hölmö, rauhallinen, kiltti, helppo, matalaviettinen, tosikko
silly, calm, kind, easy, low drive, serious

n. 1½ vuotiaana: jonkinlaista mörköilyä on ollut mm. saunan kiukaan suhahduksen kanssa. Oikeastaan vierestä sireenit päällä ajavat hälytysajoneuvot saa seisahtumaan ja jännittymään, saattaa jopa tilanteesta riippuen hieman peruuttaa. Ei kuitenkaan mene täysin paniikkiin. Kun tilanne on ohi, niin palautuu nopeasti ja jatkaa touhuja normaalisti.

Helppo kotikoira. Jos jotain yllättävää sattuu, niin hetken aikaa tuumailee, että onkohan tuo jännittävää vai ei. Yleensä uteliaisuus vie kuitenkin voiton. (tuon miettimisen mielestä huomasi jo pentulaatikossa..).

Ei aggressioita. On ystävällinen ja avoin kaikille ihmisille. Osaa rauhoittua. Vaikka oma koira on aina paras koira, niin monet muutkin (mielestäni järkevät) ihmiset on kehuneet Spockia tervepäiseksi koiraksi. Ja sitä se minun mielestä kyllä on!

Sanna Kähkönen

TK1

Dwylch Scrofa Libycus

aktiivinen, innokas, ihmisrakas, älykäs, kiihkeä, itsekäs, äänekäs
active, eager, loves human, intelligent, frantic, selfish, loud

n. 1½ vuotiaana: Överi on hieno koira, joka on ihastuttanut monia. On hyvin selvästi perimältään aktiivinen työkoira, mutta kykenee rauhoittumaan kotona ja reissussa. On ollut helppo ottaa mukaan esim leireille ja hotelliin. Ei nirsoile ruokien kanssa. On hieman mustasukkainen ihmisen huomiosta ja ajasta muille koirille.

Överi on vilkas ja saalisviettiä löytyy. Ääntelee jonkin verran turhautuessaan, kiihtyessään ja treenien alussa.

Sara Malinen

Vanhemmat : Parents

Possusta

Possu on sijoituksessa Seinäjoella hyvällä ystävälläni Saara Takulla. Sijoitusprosessi lähti käyntiin, kun Possun kasvattaja lupasi Eosista korvauspennun, ja himoitsin yhä Eosin takana olevaa sukua. Possu, ollessaan Eosin 3/4 sisar, ei jättänyt minua rauhaan. Mietin voinko ottaa näin lähisukuista pentua, entä jos se on samanlainen kuin Eos? Mutta kun se sukutaulu… Ja eihän minulla ole tilaa! Jutusteltuani muutaman kasvattajan kanssa tästä asiasta, totesin että hitto, syteen tai saveen! Saara, huvittaisiko ottaa minulta sijoituskoira? Ja sittemmin hän onkin kirjoittanut blogissaan näin:

Ei me ihan vakavissamme oltu, läppää heitettiin, kunnes yhtäkkiä huomaamattamme oli sijoitussopimuksen ehdot käyty jo etukäteen läpi ja lennot varattu Norjaan. Ja nyt sinne sitten lähdin, Ville seuranani, pentua valkkaamaan. Jäljellä oli kaksi narttua joista sain valita, mutta pentu oli aika pitkälti selvillä jo matkaan lähdettäessä. Kasvattaja Hege oli kuvaillut pentuja sähköpostin välityksellä ja soopeli narttu oli noussut esiin – no, parhaana. Iloinen, sosiaalinen, ahne, leikkisä, voimakas, rohkea ja himpun verran itsenäinen. Kuvista tuo ei ollut juurikaan huomiotani kiinnittänyt, mutta kun luonnekuvaukset olivat selvillä aloin kiinnittää siihen enemmän huomiota. Ja paikan päällä kuvailu osoittautui oikeaksi, pikkupiski oli aivan täydellinen. Kun kolme jäljellä olevaa pentua tappeli kaksi muuta hyökkäsi aina soopelin nartun kimppuun, joka tappeli vastaan ja näytti närhen munat. Kun jossain kolisi pentujen ruoka-aikaan muut pennut hämmentyivät mutta soopeli vaan keskittyi syömiseen. Kun kaksi muuta kulkivat kaiken aikaa peräkanaa soopeli uskaltautui muuallekin tutkimaan, ollen silti yhtä sosiaalinen ja leikkisä.

Ja kaikkea tätä Possu on ollutkin, se on täydellinen. Olen nähnyt sitä miellyttävän usein, niin kotona, treeneissä kuin kisoissakin. Sen asenne on hurja, se on joka paikassa kuin kotonaan eikä se tunnu hätkähtävän mistään. Silti se on erittäin aktiivinen ja vilkas koira. Rakastan sen kolhunkestoa ja halua yrittää ja onnistua! Saara kirjoittaa Possusta seuraavanlaisesti:

Possu von Nakki on hyvin erikoislaatuinen koira. Sen tietää jokainen Possun jossain tavannut. Possulla on aivan oma huumorintajunsa, töksähtelevä säntäilynsä, ja kuuluva äänensä. Kun menen Possun kanssa tokokokeeseen, kehän laidalla tuntemattomat kuiskailevat ”tuo on nyt se Possu” ja taputtavat aina kun Possu tekee jotain hassua.

Possu on hyvin selkeä on/off-koira. Se joko treenaa tai nukkuu. Possu rauhoittuu treeneissä kehän laidalle häkkiin tai hihnaan, se saattaa nukkua viikonkin sohvalla aktivointina pelkät pissatuslenkit, ja se tuntuu käyttävän kaiken sisätiloissa viettämänsä ajan nukkumiseen. Koska nukkuminen, se on hieno asia. Kun nukkuu joskus varastoon, jaksaa sitten tarvittaessa juosta, leikkiä ja treenata vaikka kolme vuorokautta putkeen. Koska kun Possu tekee, se tekee täysillä. Possun aivokapasiteetti ei riitä tekemään asioita vain vähän, kaikkeen uhrataan sata prosenttia.

Possu on (nykyään) koira joka tahtoo tehdä aina oikein. Kentällä Possu on vain minun kanssani. Jos pysähdyn juttelemaan treenikaverin kanssa, Possu tarjoaa paikallaoloa ja tapittaa minua. Tai hyppii vasten ja syö nameja. Possu voi keskittyä kerralla pitkiäkin aikoja, en muista että olisi tullut raja vastaan siinä kauanko odottelua tai montako toistoa se kestää. Possu patoaa itsensä erinomaisesti, sen hermot eivät piippaa, eikä se ala turhautuessaan vinkua. Komentamaan Possu saattaa joskus ryhtyä, mutta sen päästämät äänet ovat täysin sen itsensäkin tiedostamia ja tahallisia.

Possu on varsin kova koira. Sen pahimman teini-iän aikaan sain korjailla omia koulutusvirheitäni ihan fyysisin avuin, ja Possulle oli aivan yhdentekevää paljonko sitä kaulakarvoista riepottelin. Nyttemmin olen saanut luotua Possuun suhteen jonka myötä se kuuntelee mielipiteitäni kun vain poljen jalkaa, mikä on hyvä, koska se oli suhteellisen haastava saada hätkähtämään. Sitten taas koetilanteissa olen kokenut tämän ohjaajakovuuden hyvänä, Possu ei reagoi minun jännittämiseeni, vaan tekee koekehässä ihan yhtä hyvin kuin treeneissäkin. Erinomainen ominaisuus minunkaltaiseni kroonisen koejännittäjän kannalta.

Possu on jonkin verran terävä koira. Se huomaa asiat nopeasti, reagoi niihin nopeasti. Siis jos kokee sen tarpeelliseksi. Kerran olimme jäädä Bobcatin alle sen kääntäessä kulman takaa eteemme jalkakäytävää auratessaan, ja sain kiskoa Possun pois alta, koska se ei edes tajunnut mitään huolestuttavaa tapahtuneen. Sitten taas epätavallisen pamauksen kera reiteen lyöty t-paita saa Possun hetkessä paikalle karvat pystyssä tarkistamaan, onko tilanteessa jotain puolustamisen arvoista.

Possu on helposti palkkautuva koira. Kuvittelin itse sen palkkautuvan ennemmin palloilla kuin leluilla, mutta asiaa testatessani huomasin sen vaihtavan ongelmitta lelusta toiseen, ja himoitsevan eniten juuri sitä lelua joka on ohjaajalla. Possu on myös hyvin ahne, palkkaan sen treeneissä kuivaruokanappuloilla, koska en yksinkertaisesti jaksa hankkia sille mitään parempia herkkuja, kun se ei itse juurikaan eroa niissä nää.

Possu on erittäin ystävällinen koira. Se on mielin kielin niin ihmisille kuin eläimillekin. Olen tietoisesti vahvistanut tätä käytöstä, koska pidän koiristani ihmisystävällisinä, mutta iso osa käytöksestä on myös ihan Possun perusluonnetta. Se on sellainen rakastava ja rakastettu.

Possulla on hyvin tarkka nenä. Se yllättää minut toistuvasti löytäessään makupalan isolta piha-alueelta, saadessaan hajun esineestä esineruudun toisesta päästä minun mielestäni tyynellä ilmalla, jäljestäessään tarkasti nenä maassa, ja paikantaessaan ihmistä hakumetsässä. Viestin jälkiosuutta emme sille ikinä edes opettaneet, se vain juoksi sen siinä missä muunkin viestin.

Possu on minulle itselleni hyvin erityinen koira. Se on koira joka saa minut toistuvasti ajattelemaan, onko oikein että minun tasoisellani kouluttajalla on näin huipputason koira. Kun taitavammat kouluttajat ylistävät sen vahvuuksia pohdin, saanko tuotua tästä koirasta esiin kaiken sen mitä tarkkasilmäiset siinä näkevät, vaikkei sitä ole tietoisesti osattu vahvistaa. Possu on sellainen koira, josta, kliseisesti, on vaikka mihin, kunhan ohjaaja vain pystyy sen sinne viemään.

About Possu

Possu lives and is handled and loved by my good friend Saara Takku. The hosting progress started when Possu’s breeder promised me a compensation pup because of Eos, and I still craved the pedigree behind her. Possu, while being 3/4 sister of Eos, didn’t leave my mind. I thought if it was wise to take as close relative pup as Possu is, what if it is similar to Eos? But that pedigree, the parents… And I didn’t even have space! After talking with a few breeders on this issue, I was ”now or never”! Saara, would you mind taking a host dog from me? And this is what she had written on her blog:

We weren’t really that serious, until we realized that we had already settled the contract and booked flights to Norway. And then we left, me and my spouse, to pick up a puppy. There were two bitches for me to choose, but we pretty much already knew which one it would be. Hege, the breeder, had described pups by email, and the sable bitch had catched our attention. It was happy, social, greedy, playful, powerful, brave, and a little bit independent. From pictures I hadn’t noticed her, but after these details I started to pay a little more attention to her. Finally meeting the pups we saw descriptions right, the sable one was perfect! There were three puppies left, and when they fought, other two attacked the sable one who fought back and show them what she was made of. While they were eating and heard a noise, other ones lifted their heads while sable on just continued eating. When two others followed each others around, the sable one went alone, being still as social and playful.

And all this she has been, she is perfect. I have seen her pretty often, as in-home, in training and in competitions. Her attitude is ferocious, she is in every place like home and she doesn’t seem to get startled by anything. Still she is a very active and lively dog. I love her toughness and will to try and succeed! I can only nod and 100% agree when Saara tells this about Possu:

Possu the Piggy is really a special dog. Every person met her know that. Possu has her own sense of humor, style to move, weird voice. When I take Possu to obedience tests strangers whisper while we are passing them ”That is the Possu”, and clap their hands every time Possu does something funny.

Possu is clearly an on/off -dog. It either trains or sleeps. Possu can be calm during training in the side of the field, either in a cage or a leash (nowadays also left lying under command). If needed she can sleep for a week on my cough without any activating more than short stops outside, and she can sleep all the time she spends inside. Because she understands the important facts in life: when you sleep a lot you can play, train and run a lot. When Possu does things she does them 100%, she can’t do things just a little bit, she does everything all-in.

Possu is (nowadays) a dog who is willing to please. While training Possu is only with me. If I stop to consult my fellow trainers, Possu lies down staring at me or jumps to me and eats treats. Possu can focus for a long time at once, I can’t remember that we had had to stop because she couldn’t concentrate anymore. Possu is great controlling herself, she doesn’t squeak or get nervous. She can try to bark me commands, but that she does on purpose, not by accident.

Possu is pretty tough dog. While she was teenager, I had to give her some physical commands, and she just didn’t care, no matter how much I carried her around from fur. Nowadays she listens to me even when I stomp my foot, luckily, because she was a handful to get to listen to me. Then again, in obedience tests I love this characteristic! I get super nervous during competitions, and Possu just doesn’t mind. Great thing for me!

Possu is a bit reactive dog. It sees things fast, it reacts fast. If it sees them necessary. Once we almost got ran over by a Bobcat-truck, while it come to us surprisingly around the corner. I had to drag Possu from under it, because she didn’t see the danger. Then again, if you hit air with a t-shirt making weird sound, Possu is there in a second, growling, and checking if there is a problem.

Possu is an easily rewarded dog. I thought that she liked more of balls than other toys, but we tested the subject and realized that she can change the toy quickly, and likes the most the toys that her handler is holding. Possu is also very greedy. I reward her with dry dog food, because I’m too lazy to get her better treats while she doesn’t see much of a difference.

Possu is really a friendly dog. She loves both human and animals. I’ve let her be like that, because I like my dogs social, but most of it is just Possu herself. She just loves to love and be loved.

Possu has really good sense of smell. It constantly surprises me when finding a single treat from a big yard, or finding an object from forest when no wind at all, or tracking focused nose in the ground, or localizing people in search training. We didn’t even teach her the tracking part in messaging test, she just ran it like she didn’t see the difference.

For me, Possu is really a special, special dog. It is the dog that makes me constantly think that is it right, that trainer like me has a dog like that. When trainers better than me tell me how great potential she has, I just wonder if I can make her to show that, even though I haven’t even realized she has such sides. Possu is, just a cliche, a dog that can get to the top if her trainer just can take her there.

Suvusta ja sairauksista

Sukunsa puolesta Possu on puhdas työlinjainen, ja se onkin ISDS-rekisteröity. Sen isä, Canen Kane, harrastaa paimennusta ja tähtäys on kisaaminen. Lähisuvustaan ei löydy suuremmin maineikkaita paimenkoiria, mutta hyviä periyttäjiä, kuten Canen Spangle, poikansa Canen Baz sekä Jack of All Trades. Viidennen polven sisältä löytyy kuitenkin maineikkaat koirat Int Brace Ch Sweep ISDS159685, Int Brace Ch Moss ISDS188389, Int Sup Ch Spot ISDS161819, Bwlch Hemp ISDS201604 sekä Sadghyl Pip CDex UDex ISDS193219.

Possun kasvattajan mukaan suvussa ei ole tavattu suuremmin perinnöllisiä sairauksia. Jack of All Trade, joka on Possun isänemonnisä, on jättänyt yhden epileptikkopennun, Canen Diesel (Lähde »). Jack of All Tradesilla on 60 pentua.

Possun emon Lizin sisarpuoli Astra Shyla (Lähde ») on ilmeisesti myös epileptikko.

Possun pentueesta on tehty uusintayhdistelmä, kuten myös Eosin pentueesta. Kummankin taustalla esiintyy niin Bell ISDS265847 kuin Jack of All Trades. Näiden sukujen yhdistelmä on tuottanut 24 epi-tervettä pentua, joten en pidä epiä keskivertoa suurempana riskinä.

Kane tai Liz ei ole jättänyt yhtään epileptikkoa. Kanella on yhdeksän pentuetta ja Lizillä kolme.

Kanella on yksi OCD-pentu, MTF Jackpot, mutta tämä OCD on traumaperäinen. Koira loukkasi vakavasti jalkansa nuorena, ja täten sen röntgenkuvissa näkyi epämääräinen varjostuma.

Lizillä on yksi OCD-pentu, MTF Go Odd Molly, Vanilla Choccon kanssa, joka on jättänyt myös toiseen pentueeseensa OCD:ta.

Kun ensimmäinen Dwylch-pentue oli vuoden, sain kuulla, että Possun 3/4 veli My Trusted Friend Dear Roy (Canen Kane x Astra Rikky, joka on siskopuoli Possun emo Lizille) on jättänyt kaksi epileptikkopentua. Toinen on Luna Tale Nice Jari, emonsa Luna Tale Inspire Pip, jonka isänemo Laetare Bowler Jack. Toinen pentu on Sparkling Jillz from Let’s Border, emonsa Butterfly Phoebe from Let’s Border.

Kyseinen Roy on jättänyt myös yhden OCD-pennun; Bacardi Dragonberry from the Wild Powerdogs, emonsa Daiquiri Moonlight with the Spirit of the Hawk , jonka takaa tulee Laetare Be Just.

Royn täysveljellä MTF Dragonheartilla on yksi OCD-pentu; Nice of You to Come Bye Are You Nuts, emonsa Astra Nuts (ISDS 335970).

Possun velipuolet MTF Loves Coffee ja MTF Legendary Dante (Canen Kane x Astra Baby) ovat kumpikin jättäneet OCD:ta. MTF Loves Coffee kahteen pentueeseen; 2 pentua yhdistelmään Coffee x Cozy DKK08174/2010, jonka isä Theo DKK06239/2007, sekä yhden pennun yhdistelmään Coffee x Dreamwork Sammie. Dante puolestaan kaksi pentua yhdistelmään Dante x Zenyatta (FI52036/15), jonka isä Toberoi Izar. Kyseisessä pentueessa myös yksi ellei kaksi autoimmuunitapausta.

Suvun OCD-tapaukset vielä koottuna taulukkoon » visuaalisesti hahmottamaan tilannetta (OCD-välilehti)

Her pedigree and family illnesses

Possu is a pure working line and she is ISDS registered. Her father Canen Kane works in herding. No famous herding dogs can be found in her close family, but some good producers though such as Canen Spangle, her son Canen Baz and Jack of All Trades. Inside the fifth generation can be found famous dogs Int Brace Ch Sweep ISDS159685, Int Brace Ch Moss ISDS188389, Int Sup Ch Spot ISDS161819, Bwlch Hemp ISDS201604, and Sadghyl Pip CDex UDex ISDS193219.

According to Possu’s breeder, there aren’t many hereditary diseases found in the family. Jack of All Trade, who is Possu’s paternal grandmother, has left one epileptic puppy, Canen Diesel (Source »). Jack of All Trades has 60 puppies.

Astra Shyla (Source »), a half-sister of Possu’s mother Liz, is apparently also an epileptic.

Possu’s birth litter has been repeated, just like Eos’ birth litter. Both Bell ISDS265847 and Jack of All Trades appear in the background of both. The combination of these pedigrees has produced 24 epi-healthy puppies, so I don’t consider epilepsy to be a higher than average risk.

Kane or Liz have not left any epileptics. Kane has nine litters and Liz has three.

Kane has one OCD puppy, MTF Jackpot, but this OCD is traumatic. The dog seriously injured his leg at a young age, and thus his x-rays showed a vague shading.

Liz has one OCD puppy, MTF Go Odd Molly, with Vanilla Chocco, who has also left OCD in his other litter.

When the first Dwylch litter was a year old, I heard that Possu’s 3/4 brother My Trusted Friend Dear Roy (Canen Kane x Astra Rikky, who is a half-sister to Liz) has left two epileptic puppies. The other is Luna Tale Nice Jari, her mother Luna Tale Inspire Pip, by her grandmother Laetare Bowler Jack. Another puppy is Sparkling Jillz from Let’s Border, his mother Butterfly Phoebe from Let’s Border.

Roy has also left one OCD puppy; Bacardi Dragonberry from the Wild Powerdogs, his mother Daiquiri Moonlight with the Spirit of the Hawk, behind comes Laetare Be Just.

Roy’s full brother MTF Dragonheart has one OCD puppy; Nice of You to Come Bye Are You Nuts, his mother Astra Nuts (ISDS 335970).

Possu’s half-brothers MTF Loves Coffee and MTF Legendary Dante (Canen Kane x Astra Baby) have both left OCD. MTF Loves Coffee for two litters; 2 puppies in Coffee x Cozy DKK08174/2010 whose sire Theo DKK06239/2007 and one puppy in Coffee x Dreamwork Sammie. Dante has two puppies in the combination of Dante x Zenyatta (FI52036/15).

All OCD cases are compiled in a table » to visualize the situation (OCD tab).

Sisaruksista

Possun puoli- että täyssisaruksista löytyy niin toko-, rallytoko- kuin agilityvalioita. Sisaruksilla on myös koiratanssi- kuin paimennustitteleitä. Yksi sisarus kisaa myös palveluskoirajäljellä.

Sisaruksia on mennyt paljon pääosin kotikoiriksi ja kevyeen harrastamiseen, eikä isoa osaa koirista ole ollenkaan kuvattu. Canen pennut kuitenkin ovat olleet pidettyä Euroopassa niiden yhteistyökyvyn, mutkattoman luonteen ja tasaisuuden vuoksi.

Siblings

Possu has obedience, rally obedience, and agility champions as her half- and full-siblings. The siblings also have dog dance and herding titles. One sibling is competing with working dog trial tracking (level A).

A lot of siblings have gone mainly as pets and light performance homes, and the majority of the dogs have not been x-rayed at all. However, Kane’s puppies are liked in Europe because of their ability to cooperate, uncomplicated character, and stability.

Tigerista

Tiger on kaikin puolin vaikuttava uros. Sen suku on kiva, se näyttää kivalta, ja se sekä sen lähisukulaiset ovat pärjänneet erittäin kivasti harrastusrintamalla. Alunperin iskin silmäni sen isään, Plutoon. Pidän Pluton työskentelystä ja seurailin sitä sivusilmällä ilman sen kummempia aikomuksia. Aika kului, ja eräs päivä huomasin Suomeen syntyneen pentueen, jonka isänä oli Tiger. Luettuani ensimmäiset luonnekuvailut uroksesta, aloin seurailemaan pentuetta. Seurailin siihen malliin, että päädyin vaihtamaan syksyllä 2015 kyseisen kasvattajan kanssa muutaman sanasen Tigeristä. Pidin kovasti kuulemastani, mutta en tienyt tohdinko ottaa yhtyettä MM-tasolla kisaavaan koirakkoon.

Tigerin suku oli minulle pintapuolisesti tuttua, mutta perehdyimme Saaran kanssa pintaa syvemmälle. Emme löytäneet mitään hälyyttävää, vaan ennemminkin tukea toiveillemme. Mitä enemmän löysimme tietoa, sen varmempia olimme – eihän siinä mitään menetäkään jos Tigeriä kysäisisin!

Kaikeksi onneksi Tigerin omistaja Birgitte ihastui suunnitelmaan ja näytti vihreää valoa! Mainittuani Possun IGS-kantajuudesta, hän läksi heti seuraavana päivänä otattamaan koiraltaan näytteet, jotka palasivat kera toivotun lopputuloksen: IGS normaali.

Tiger on hyvin täpäkkä työssään, mutta myös äärimmäisen keskittymiskykyinen ja lujahermoinen. Se on koko maailmaa rakastava ja muiden koirien kanssa toimeen tuleva työnarkomaaniälykkö, joka kuitenkin on rauhallinen ja poissa jaloista työajan ulkopuolella. Se ei pelkää ääniä ja kestää painetta. Birgitte kertoo koirastaan näin:

Tiger is ”once in a lifetime dog”. He is the sweetest and nicest dog ever, super intelligent and very obedient He smiles to the World, is very friendly towards everybody; people, children and other dogs. BUT the most important, he wants to work, he never gets tired, you will have to stop him. He is the most willingly dog I have ever had. He is a dog that gives you so much and always do his best. He loves life, and life loves him. In my obedience training he is a fast learner, and everybody loves to see him run, that is a show – fast faster fastest.

Birgitte kertoo myös Tigerillä olevan fiksaatio tötsiin. Sille ei saa antaa tippaakaan periksi sen suhteen, katsoakko tötsiä vai ohjaajaa, ja tämän vuoksi hän toivoo tulevien omistajien kiinnittävän huomiota moiseen käytökseen heti alusta alkaen. Osaapa Tiger kuulemma laskea tötsät, kaikki neljä!

Myös käytännön paimentöissä ollaan kunnostauduttu, ja Tiger käy aina toisinaan lampailla. Se on siellä luonnonlahjakkuus. Sillä on myös erinomainen hyppytekniikka, ilman mitään erillistä opettamista.

Suvusta ja sairauksista

Tigerin lähisuvussa on yksi epitapaus. Sen isä Pluto on jättänyt epileptikkopennun Puolaan kennel Teamtempolle. Sairaan pennun siskopuoli samasta emosta on jättänyt myös epileptisen pennun eri sukuisen koiran kanssa kuin mitä Pluto on. Kauempana suvussa esiintyy Zill ISDS240234, jonka pentu H’Nick Vom Dänishen Wohld on jättänyt yhden epipennun (Nick ISDS298567), sekä nyt epäillään siskopuolensa Mawlch Lynnin jättäneen epileptikon, Mawlch Woolien. Nämä koirat eivät nyt lähisukua ole, mutta nostavat epiriskiä.

Tigerin suvussa esiintyy jonkin verran OCD:ta. Ei paljoa, eikä usealla koiralla, mutta esiintyy silti. Piilotettuja tapauksia voi aina tietenkin olla, mutta mitä olen hieman tilannetta seuraillut, Tanskassa saa koiralle virallisen OCD-lausunnon ja monet kasvattajat kyllä julkaisevat sairastuneet kasvattinsa.

Yhtä kaikki, Tigerin emon puoliveli isän puolelta on jättänyt useamman OCD-pennun – Tanskassa asuvalla Theolla (DKK06239/2007) on ainakin neljä sairastunutta pentua, joissa toisena osapuolena on narttu, jonka suvussa esiintyy myös OCD:ta. Theolla on yksi pentue Tigerin siskopuolen kanssa, Pluton puolelta, jossa yhdellä nartulla on OCD.

Muista sairauksista Birgitte ei ole tietoinen, enkä ole myöskään itse löytänyt mainintoja edes allergioista.

Tittelihakuisuudesta mainittakoon Tigerin isä Pluto, joka on Ruotsin, Norjan, Pohjoismaiden sekä Kansainvälinen tottelevaisuusvalio. Tiger itsessään on Suomen, Tanskan, Tanskan Eliitti, Ruotsin ja Pohjoismaiden tottelevaisuusvalio, ja sillä on 8 CACIOBia Tanskasta ja yksi Ruotsista. Tigerin veli Merlin on Tanskan toko ja Eliittitokovalio, samoin kuin siskonsa Casey, joka on myös 2015 tokon maailmanmestari. Lisäksi veli Pacey treenaa tokoa evl-tasolla, rallya mes-tasolla, ja harrastaa palveluskoirahakua.

Sisarpuolia löytyy Tendingin K-pentueesta, jossa on mainetta niitetty usean koiran voimin. Myrullen’s K-pentueessa on myös tokossa (evl) ja agissa kisaavia koiria. Brukshundens-kennelille on myös yksi pentue, jossa kaksi koiraa kisaa evl-tasolla.

Tigerin omista pennuista löytyy niin agissa kuin tokossakin kisaavia koiria.

About Tiger

Tiger is an impressive male in every way. His pedigree is nice, he looks nice, his character is nice and his close relatives have done great in sport fields. At first I noticed his father Pluto. I liked his work and started to follow him furtively but without any special intentions. Time passed, and one day I saw a litter born in Finland whose father was Tiger. After reading the first character description I started now follow that litter with interest. And I followed with so high interest that I ended up changing a few words with the breeder about Tiger in Autumn 2015. I liked very much what I heard, but I didn’t know if I dared to make contact with the World Champion level handler.

Tiger’s family was superficially familiar to me, but we familiarized ourselves with Saara ”under the surface”. We didn’t find anything alarming but rather supporting our wishes. The more we found the more confident we were – I lose nothing if I ask for Tiger!

Thankfully, Tiger’s owner Birgitte was fascinated by the plan and showed us the green light! When I told about Possu’s IGS carrier status, she went to the very next day to take the sample from her dog which returned with the desired result: IGS normal.

Tiger is a firecracker when working, but also extremely concentrated and strong in his nerves. He loves the whole World and comes along with other dogs. Work-a-holic intellect which is still restful and away from the feet outside of working time. He isn’t afraid of noise and can handle pressure. Birgitte told me about Tiger:

Tiger is ”once in a lifetime dog”. He is the sweetest and nicest dog ever, super intelligent and very obedient He smiles to the World, is very friendly towards everybody; people, children and other dogs. BUT the most important, he wants to work, he never gets tired, you will have to stop him. He is the most willingly dog I have ever had. He is a dog that gives you so much and always do his best. He loves life, and life loves him. In my obedience training he is a fast learner, and everybody loves to see him run, that is a show – fast faster fastest.

Birgitte tells also Tiger has an obsession with cones. She can’t let him stare at cones at all, and this is why she hopes for future owners to pay attention to the behavior of such a thing from the beginning. She told Tiger can count cones in a send-away, all four of them!

Tiger has also shown his potential and style in herding and he goes to sheep from time to time. He has an excellent jumping technique without separate teaching.

His pedigree and family illnesses

There is one epi case in Tiger’s close family. Tiger’s father Pluto has left one epileptic pup to Polish kennel Teamtempo. A half-sibling to an epileptic pup from the maternal side has also left an epileptic pup with a male whose pedigree is very different from Pluto.

In gen 4 you can find male Zill ISDS240234, whose pup H’Nick Vom Dänishen Wohld has left one epi pup (Nick ISDS298567), and suspect is going on Nick’s half-sister Mawlch Lynn has a pup with an epi, Mawlch Woolie. These dogs aren’t close family but they of course raise the risk for epi.

In contrast, there are some OCD cases in Tiger’s family. Not a lot or several dogs, but still exist. There could be always hidden cases, but what I have been following the OCD situation around the World, in Denmark you can get an official OCD result and many breeders publish if a dog bred by them is OCD affected.

Nevertheless, Tiger’s dam’s half-brother from her paternal side has left a few OCD pups behind him – Danish Theo, (DKK06239/2007) has at least four affected puppies, whose dams’ have OCD in their family history. Theo has also a litter with Tiger’s half-sister from Pluto’s side, where one bitch has OCD.

Other illnesses Birgitte is not aware of, and I haven’t found anyone having even allergies.

Success in sport fields needs to be mentioned Tiger’s father Pluto, who is a Swedish, Norwegian, Nordic and International Obedience Champion. Tiger itself is Danish, Danish Elite, Finnish, Swedish and Nordic Obedience Champion, and has 9 CACIOBs from Denmark and one from Sweden. Tiger’s brother Merlin is Danish and Danish Elite Obedience Champion as well as sister Casey, who is also Obedience World Champion 2015. In addition brother, Pacey is training obedience and rally-obedience at the elite level, and he also works on working dog trial searching.

There are half-siblings in Tending K-litter, where many dogs have succeeded at a high level. Myrullen’s K-litter and a litter for Brukshundens have dogs who are competing in obedience and agility.

Tiger’s puppies can be found in obedience and agility fields and competitions.