Ego SUm 2022

Pentue keisarileikattiin polttoheikkouden vuoksi.

The litter was cesarean sectioned due to complications.

BH HK1 JK3

Mindpower Echo

26.2.2019
FCI ER23535/19
black tri
HD B/B
ED 0/0
OCD 0/0
spine : selkä LTV0 VA0
CEA, TNS, CL, MDR1, IGS, SN, RS, BCG, EAOD normaali

‣ area-searching novice
‣ trains tracking
‣ trains obedience
‣ works in herding

BH HK1 VK2 JK3 RTK2 TK1 TK2 TK3, FI OB3 CH

My Trusted Friend Kane’s Wicky

Sukutaulu : pedigree

Mindpower Echo
BH JK1 HK2
HD B/B, ED 0/0, OCD 0/0, LTV0 VA0
Peatdigger Chip
BH TK1 LAg-3, CACIAG, HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0, LTV0 VA0
Vallhunden Tom
Trial-1, LAg-3, HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0, spine ok
Fly (ISDS 320956)
HD A/A, ED 0/0
Firework Hill Be Like Kate
FI AVA & AVA-H : Ag Ch & Ag-J Ch
HD B/B, ED 0/0, OCD 0/0, PL 0/0, LTV0 VA0 SP0

Charlie (ISDS NL/312080)
Open class, NL World tm ’20, HD A
Dreamwork Zoey (ISDS CZ/323749)
HD A/A, ED 0/0
My Trusted Friend Kane’s Wicky
HK1 VK2 JK3, RTK2, TK1 TK2 TK3, FI Ob Ch
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0, PL 0/0, spine LTV0 VA0 SP0
Canen Kane (ISDS301191)
Norwegian herdingtest, HD B/B
Canen Baz (ISDS251245)  HD 5:5 ~ B/B
Canen Sable (ISDS277210)  HD 8:4 ~ B/B
Liz (ISDS298880)
HD A/A
Rosewood Chez (ISDS275009)
Bell (ISDS265847)  HD 6:5 ~ B/B

Sukutaulugalleria : pedigree gallery

Pentue : litter

Dwylch Ego Sum, 03.07.2022  |  Buusti ♡ Possu |  2 ♂ + 2 ♀  |  FCI

Dwylch Ego Sum Ventus

Dwylch Ego Sum Terra

BH AG1 AG-J2

Dwylch Ego Sum Ignis

muistoissamme : in loving memory

Dwylch Ego Sum Aqua

Vanhemmat : Parents

Possusta

Possu on sijoituksessa Seinäjoella hyvällä ystävälläni Saara Takulla. Sijoitusprosessi lähti käyntiin, kun Possun kasvattaja lupasi Eosista korvauspennun, ja himoitsin yhä Eosin takana olevaa sukua. Possu, ollessaan Eosin 3/4 sisar, ei jättänyt minua rauhaan. Mietin voinko ottaa näin lähisukuista pentua, entä jos se on samanlainen kuin Eos? Mutta kun se sukutaulu… Ja eihän minulla ole tilaa! Jutusteltuani muutaman kasvattajan kanssa tästä asiasta, totesin että hitto, syteen tai saveen! Saara, huvittaisiko ottaa minulta sijoituskoira? Ja sittemmin hän onkin kirjoittanut blogissaan näin:

Ei me ihan vakavissamme oltu, läppää heitettiin, kunnes yhtäkkiä huomaamattamme oli sijoitussopimuksen ehdot käyty jo etukäteen läpi ja lennot varattu Norjaan. Ja nyt sinne sitten lähdin, Ville seuranani, pentua valkkaamaan. Jäljellä oli kaksi narttua joista sain valita, mutta pentu oli aika pitkälti selvillä jo matkaan lähdettäessä. Kasvattaja Hege oli kuvaillut pentuja sähköpostin välityksellä ja soopeli narttu oli noussut esiin – no, parhaana. Iloinen, sosiaalinen, ahne, leikkisä, voimakas, rohkea ja himpun verran itsenäinen. Kuvista tuo ei ollut juurikaan huomiotani kiinnittänyt, mutta kun luonnekuvaukset olivat selvillä aloin kiinnittää siihen enemmän huomiota. Ja paikan päällä kuvailu osoittautui oikeaksi, pikkupiski oli aivan täydellinen. Kun kolme jäljellä olevaa pentua tappeli kaksi muuta hyökkäsi aina soopelin nartun kimppuun, joka tappeli vastaan ja näytti närhen munat. Kun jossain kolisi pentujen ruoka-aikaan muut pennut hämmentyivät mutta soopeli vaan keskittyi syömiseen. Kun kaksi muuta kulkivat kaiken aikaa peräkanaa soopeli uskaltautui muuallekin tutkimaan, ollen silti yhtä sosiaalinen ja leikkisä.

Ja kaikkea tätä Possu on ollutkin, se on täydellinen. Olen nähnyt sitä miellyttävän usein, niin kotona, treeneissä kuin kisoissakin. Sen asenne on hurja, se on joka paikassa kuin kotonaan eikä se tunnu hätkähtävän mistään. Silti se on erittäin aktiivinen ja vilkas koira. Rakastan sen kolhunkestoa ja halua yrittää ja onnistua! Saara kirjoittaa Possusta seuraavanlaisesti:

Possu von Nakki on hyvin erikoislaatuinen koira. Sen tietää jokainen Possun jossain tavannut. Possulla on aivan oma huumorintajunsa, töksähtelevä säntäilynsä, ja kuuluva äänensä. Kun menen Possun kanssa tokokokeeseen, kehän laidalla tuntemattomat kuiskailevat ”tuo on nyt se Possu” ja taputtavat aina kun Possu tekee jotain hassua.

Possu on hyvin selkeä on/off-koira. Se joko treenaa tai nukkuu. Possu rauhoittuu treeneissä kehän laidalle häkkiin tai hihnaan, se saattaa nukkua viikonkin sohvalla aktivointina pelkät pissatuslenkit, ja se tuntuu käyttävän kaiken sisätiloissa viettämänsä ajan nukkumiseen. Koska nukkuminen, se on hieno asia. Kun nukkuu joskus varastoon, jaksaa sitten tarvittaessa juosta, leikkiä ja treenata vaikka kolme vuorokautta putkeen. Koska kun Possu tekee, se tekee täysillä. Possun aivokapasiteetti ei riitä tekemään asioita vain vähän, kaikkeen uhrataan sata prosenttia.

Possu on (nykyään) koira joka tahtoo tehdä aina oikein. Kentällä Possu on vain minun kanssani. Jos pysähdyn juttelemaan treenikaverin kanssa, Possu tarjoaa paikallaoloa ja tapittaa minua. Tai hyppii vasten ja syö nameja. Possu voi keskittyä kerralla pitkiäkin aikoja, en muista että olisi tullut raja vastaan siinä kauanko odottelua tai montako toistoa se kestää. Possu patoaa itsensä erinomaisesti, sen hermot eivät piippaa, eikä se ala turhautuessaan vinkua. Komentamaan Possu saattaa joskus ryhtyä, mutta sen päästämät äänet ovat täysin sen itsensäkin tiedostamia ja tahallisia.

Possu on varsin kova koira. Sen pahimman teini-iän aikaan sain korjailla omia koulutusvirheitäni ihan fyysisin avuin, ja Possulle oli aivan yhdentekevää paljonko sitä kaulakarvoista riepottelin. Nyttemmin olen saanut luotua Possuun suhteen jonka myötä se kuuntelee mielipiteitäni kun vain poljen jalkaa, mikä on hyvä, koska se oli suhteellisen haastava saada hätkähtämään. Sitten taas koetilanteissa olen kokenut tämän ohjaajakovuuden hyvänä, Possu ei reagoi minun jännittämiseeni, vaan tekee koekehässä ihan yhtä hyvin kuin treeneissäkin. Erinomainen ominaisuus minunkaltaiseni kroonisen koejännittäjän kannalta.

Possu on jonkin verran terävä koira. Se huomaa asiat nopeasti, reagoi niihin nopeasti. Siis jos kokee sen tarpeelliseksi. Kerran olimme jäädä Bobcatin alle sen kääntäessä kulman takaa eteemme jalkakäytävää auratessaan, ja sain kiskoa Possun pois alta, koska se ei edes tajunnut mitään huolestuttavaa tapahtuneen. Sitten taas epätavallisen pamauksen kera reiteen lyöty t-paita saa Possun hetkessä paikalle karvat pystyssä tarkistamaan, onko tilanteessa jotain puolustamisen arvoista.

Possu on helposti palkkautuva koira. Kuvittelin itse sen palkkautuvan ennemmin palloilla kuin leluilla, mutta asiaa testatessani huomasin sen vaihtavan ongelmitta lelusta toiseen, ja himoitsevan eniten juuri sitä lelua joka on ohjaajalla. Possu on myös hyvin ahne, palkkaan sen treeneissä kuivaruokanappuloilla, koska en yksinkertaisesti jaksa hankkia sille mitään parempia herkkuja, kun se ei itse juurikaan eroa niissä nää.

Possu on erittäin ystävällinen koira. Se on mielin kielin niin ihmisille kuin eläimillekin. Olen tietoisesti vahvistanut tätä käytöstä, koska pidän koiristani ihmisystävällisinä, mutta iso osa käytöksestä on myös ihan Possun perusluonnetta. Se on sellainen rakastava ja rakastettu.

Possulla on hyvin tarkka nenä. Se yllättää minut toistuvasti löytäessään makupalan isolta piha-alueelta, saadessaan hajun esineestä esineruudun toisesta päästä minun mielestäni tyynellä ilmalla, jäljestäessään tarkasti nenä maassa, ja paikantaessaan ihmistä hakumetsässä. Viestin jälkiosuutta emme sille ikinä edes opettaneet, se vain juoksi sen siinä missä muunkin viestin.

Possu on minulle itselleni hyvin erityinen koira. Se on koira joka saa minut toistuvasti ajattelemaan, onko oikein että minun tasoisellani kouluttajalla on näin huipputason koira. Kun taitavammat kouluttajat ylistävät sen vahvuuksia pohdin, saanko tuotua tästä koirasta esiin kaiken sen mitä tarkkasilmäiset siinä näkevät, vaikkei sitä ole tietoisesti osattu vahvistaa. Possu on sellainen koira, josta, kliseisesti, on vaikka mihin, kunhan ohjaaja vain pystyy sen sinne viemään

Suvusta ja sairauksista

Sukunsa puolesta Possu on puhdas työlinjainen, ja se onkin ISDS-rekisteröity. Sen isä, Canen Kane, harrastaa paimennusta ja tähtäys on kisaaminen. Lähisuvustaan ei löydy suuremmin maineikkaita paimenkoiria, mutta hyviä periyttäjiä, kuten Canen Spangle, poikansa Canen Baz sekä Jack of All Trades. Viidennen polven sisältä löytyy kuitenkin maineikkaat koirat Int Brace Ch Sweep ISDS159685, Int Brace Ch Moss ISDS188389, Int Sup Ch Spot ISDS161819, Bwlch Hemp ISDS201604 sekä Sadghyl Pip CDex UDex ISDS193219.

Possun kasvattajan mukaan suvussa ei ole tavattu suuremmin perinnöllisiä sairauksia. Jack of All Trade, joka on Possun isänemonnisä, on jättänyt yhden epileptikkopennun, Canen Diesel (Lähde »). Jack of All Tradesilla on 60 pentua.

Possun emon Lizin sisarpuoli Astra Shyla (Lähde ») on ilmeisesti myös epileptikko.

Possun pentueesta on tehty uusintayhdistelmä, kuten myös Eosin pentueesta. Kummankin taustalla esiintyy niin Bell ISDS265847 kuin Jack of All Trades. Näiden sukujen yhdistelmä on tuottanut 24 epi-tervettä pentua, joten en pidä epiä keskivertoa suurempana riskinä.

Kane tai Liz ei ole jättänyt yhtään epileptikkoa. Kanella on yhdeksän pentuetta ja Lizillä kolme.

Kanella on yksi OCD-pentu, MTF Jackpot, mutta tämä OCD on traumaperäinen. Koira loukkasi vakavasti jalkansa nuorena, ja täten sen röntgenkuvissa näkyi epämääräinen varjostuma.

Lizillä on yksi OCD-pentu, MTF Go Odd Molly, Vanilla Choccon kanssa, joka on jättänyt myös toiseen pentueeseensa OCD:ta.

Kun ensimmäinen Dwylch-pentue oli vuoden, sain kuulla, että Possun 3/4 veli My Trusted Friend Dear Roy (Canen Kane x Astra Rikky, joka on siskopuoli Possun emo Lizille) on jättänyt kaksi epileptikkopentua. Toinen on Luna Tale Nice Jari, emonsa Luna Tale Inspire Pip, jonka isänemo Laetare Bowler Jack. Toinen pentu on Sparkling Jillz from Let’s Border, emonsa Butterfly Phoebe from Let’s Border.

Kyseinen Roy on jättänyt myös yhden OCD-pennun; Bacardi Dragonberry from the Wild Powerdogs, emonsa Daiquiri Moonlight with the Spirit of the Hawk , jonka takaa tulee Laetare Be Just.

Royn täysveljellä MTF Dragonheartilla on yksi OCD-pentu; Nice of You to Come Bye Are You Nuts, emonsa Astra Nuts (ISDS 335970).

Possun velipuolet MTF Loves Coffee ja MTF Legendary Dante (Canen Kane x Astra Baby) ovat kumpikin jättäneet OCD:ta. MTF Loves Coffee kahteen pentueeseen; 2 pentua yhdistelmään Coffee x Cozy DKK08174/2010, jonka isä Theo DKK06239/2007, sekä yhden pennun yhdistelmään Coffee x Dreamwork Sammie. Dante puolestaan kaksi pentua yhdistelmään Dante x Zenyatta (FI52036/15), jonka isä Toberoi Izar. Kyseisessä pentueessa myös yksi ellei kaksi autoimmuunitapausta.

Suvun OCD-tapaukset vielä koottuna taulukkoon » visuaalisesti hahmottamaan tilannetta (OCD-välilehti)

Sisaruksista

Possun puoli- että täyssisaruksista löytyy niin toko-, rallytoko- kuin agilityvalioita. Sisaruksilla on myös koiratanssi- kuin paimennustitteleitä. Yksi sisarus kisaa myös palveluskoirajäljellä.

Sisaruksia on mennyt paljon pääosin kotikoiriksi ja kevyeen harrastamiseen, eikä isoa osaa koirista ole ollenkaan kuvattu. Canen pennut kuitenkin ovat olleet pidettyä Euroopassa niiden yhteistyökyvyn, mutkattoman luonteen ja tasaisuuden vuoksi.

Pennuista

Possu teki pentueen minulle 2016, isänä oli tanskalainen Tiger. Toivoin pentueesta omilla jaloilla seisovia, yhteistyökykyisiä, keskittymiskykyisiä, avoimia, uutteria, tasapainoisia ja keskivertoa hieman kovempia koiria. Pentue oli pienenä hyvin tasainen, ja sain käytännössä vetää tikkua siitä, kuka menee minnekin. Ensimmäiset kaksi vuotta sujuikin kivasti, mutta sen jälkeen alkoi ilmeentyä luonteissa eroavaisuuksia.

Vaikka yleisesti ottaen koko pentue on kyllä hyvin toimintakykyinen ja aktiivinen, jo pikkupentuna siellä oli yksi rauhallisempi yksilö; Spock (Dw Scrofa Algira), joka menikin sitten ensimmäiseksi harrastuskoiraksi. Spock on ollut täysipäinen koira, mutta sillä on puutteita itseluottamuksessa, ja se muun muassa ahdistuu jäljellä, jos liina vetää liian kireälle. Ei reagoi laukauksiin tottiskentällä. Yleisesti ottaen Spock on toiminut hyvin niin jäljellä kuin haussa, ja se on tasaisen varma ja järkevä koira kaikkialla. Spock on käynyt lampailla muutamia kertoja ja osoittanut taipumusta.

Yksi pentu oli minusta hieman muita itsenäisempi, joten pistin sen hyvin kokeneeseen koirakotiin Yhdysvaltoihin. Buckle Up (Dw Tigris Corbetti) on omistajansa mukaan täydellinen koira, joka näkee vain hänet treeneissä, ja jonka kanssa elo on helppoa ja vaivatonta. Buckle kuitenkin on voimakkaasti ääniarka, ja omistajan mukaan se johtuu siitä, miten Bucklen pentuaikana heidän äänivarma koira menehtyi, ja jäljelle jäi heikkohermoinen kaveri, jolta pelkomalli olisi opittu. Luultavasti Bucklella kuitenkin on ollut taipumus ääniarkuuteen alusta alkaen. Se menettää täysin toimintakykynsä, jos lähistöllä ammutaan raketteja (jota kuulemma tapahtuu useinkin). Se on kuitenkin voimakas, keskittymiskykyinen, viisas ja oppivainen. Buckle kisaa tokossa ja treenaa agilitya. Buckle on käynyt kertaalleen lampailla ja syttynyt heti.

Kaksi pentua oli todella samankaltaisia, hieman muita pentuja aktiivisempia. Nuuka (Dw Tigris Balica) ja Överi (Dw Scrofa Libycus) olivat pentueen hätähousuja, jotka kumpikin puhutteli minua jollain kosmisella tasolla. Jos olisin jättänyt itselleni uroksen, olisin jättänyt Överin, niin samankaltaisia ne Nuukan kanssa oli.

Nuuka on minun luottoeläin; sylikoira kotona ja tulenkatkuinen ruutipussi treeneissä ja töissä. Se on keskivertoa kovempi, jalat maassa oleva, äänivarma ja maailmaa ruusunpunaisten lasien läpi katsova narttu. Överi on yhä hyvin samanlainen; kiihtyy nollasta tuhanteen sekunnissa ja kaikki ovat rakastettavia. Se on kuitenkin Nuukaa pehmeämpi. Luonnetestistä Överi on saanut maininnan laukausaltis, vaikkei ääniin reagoikaan. Sen luonnetesti meni muutenkin penkin alle, kun se ahdistui kelkasta, eikä päässyt siitä enää yli. Kuitenkin arkielämässä Överillä ei ole minkäänlaisia ongelmia minkään asian suhteen, vaan sen voi ottaa kaikkialle mukaan, eikä se reagoi ympäristöönsä pehmeästi tai hermostuneesti. Sekä Nuukalla että Överillä on ongelmia äänenkäytön kautta kiihtyessä, kummankin ollessa supervilkkaita koiria.

Nuuka kisaa tokossa ja jäljellä, treenaa pelastusta kokeet silmällä pitäen. Överi kisaa tokossa, treenaa agilitya kisoja silmällä pitäen, sekä tekee jonkin verran pk-hakua.

Toiset kaksi pentua olivat myös hyvin samankaltaisia. Roihun (Dw Tigris Altaica) ja Tigernin (Dw Tigris Virgata) suurin ero oli siinä, että Roihu varasti muilta pennuilta ruokaa ja murisi niistä, sekä istui muiden päälle, ja Tigern antoi sen tehdä tätä ja oli hieman siskoaan rauhallisempi, viisaammaan oloinen.

Roihu on tätä nykyään varsin samankaltainen Nuukan kanssa, vaikkei ehkä ihan yhtä hätänen. Sillä ei ole äänenkäyttöongelmia, ja se on arjessa helppo ja kiva koira, jolla on erinomainen työmotivaatio ja toistonkesto. Minulla oli suunnitelmissa käyttää Roihua jalostukseen Nuukan pentueen jälkeen, mutta Roihu kehitti ääniarkuuden täytettyään kaksi vuotta, jonka vuoksi sen pentuesuunnitelmat pistettiin jäihin. Roihu treenaa ja kisaa tokossa, agilityssa, sekä rallyssa. Se on varsin pehmeä koira, joka muistaa pahat asiat.

Tigernin pistin Norjaan pk-koiraksi sen tasaisen luonteen vuoksi. Se oli nuorena kovahko, mutta teini-iässä tapahtui paljon pahoja asioita jotka eivät olleet kaikkien hallinnassa, ja Tigernista tuli pehmeä. Ehkä itsestään, ehkä tapahtumien vuoksi. Se ei kuitenkaan kestä painetta omistajaltaan, ja ahdistuu ja kieltäytyy jopa tekemästä töitä. Se myös kehitti ääniarkuuden, josta kuitenkin päästiin nopeasti yli, joten luultavasti kyseessä ei ollut perinnöllinen ääniarkuus, vai jotain kautta opittu. Kaikesta huolimatta Tigern kisaa Norjan mestaruustasolla niin haussa kuin jäljessä, ja sillä on oikeus tokon VOI-luokkaan.

About Possu

Possu lives and is handled and loved by my good friend Saara Takku. The hosting progress started when Possu’s breeder promised me a compensation pup because of Eos, and I still craved the pedigree behind her. Possu, while being 3/4 sister of Eos, didn’t leave my mind. I thought if it was wise to take as close relative pup as Possu is, what if it is similar to Eos? But that pedigree, the parents… And I didn’t even have space! After talking with a few breeders on this issue, I was ”now or never”! Saara, would you mind taking a host dog from me? And this is what she had written on her blog:

We weren’t really that serious, until we realized that we had already settled the contract and booked flights to Norway. And then we left, me and my spouse, to pick up a puppy. There were two bitches for me to choose, but we pretty much already knew which one it would be. Hege, the breeder, had described pups by email, and the sable bitch had catched our attention. It was happy, social, greedy, playful, powerful, brave, and a little bit independent. From pictures I hadn’t noticed her, but after these details I started to pay a little more attention to her. Finally meeting the pups we saw descriptions right, the sable one was perfect! There were three puppies left, and when they fought, other two attacked the sable one who fought back and show them what she was made of. While they were eating and heard a noise, other ones lifted their heads while sable on just continued eating. When two others followed each others around, the sable one went alone, being still as social and playful.

And all this she has been, she is perfect. I have seen her pretty often, at in-home, in training and in competitions. Her attitude is ferocious, she is in every place like home and she doesn’t seem to get startled by anything. Still she is a very active and lively dog. I love her toughness and will to try and succeed! I can only nod and 100% agree when Saara tells this about Possu:

Possu the Piggy is really a special dog. Every person met her know that. Possu has her own sense of humor, style to move, weird voice. When I take Possu to obedience tests strangers whisper while we are passing them ”That is the Possu”, and clap their hands every time Possu does something funny.

Possu is clearly an on/off -dog. It either trains or sleeps. Possu can be calm during training in the side of the field, either in a cage or a leash (nowadays also left lying under command). If needed she can sleep for a week on my cough without any activating more than short stops outside, and she can sleep all the time she spends inside. Because she understands the important facts in life: when you sleep a lot you can play, train and run a lot. When Possu does things she does them 100%, she can’t do things just a little bit, she does everything all-in.

Possu is (nowadays) a dog who is willing to please. While training Possu is only with me. If I stop to consult my fellow trainers, Possu lies down staring at me or jumps to me and eats treats. Possu can focus for a long time at once, I can’t remember that we had had to stop because she couldn’t concentrate anymore. Possu is great controlling herself, she doesn’t squeak or get nervous. She can try to bark me commands, but that she does on purpose, not by accident.

Possu is pretty tough dog. While she was teenager, I had to give her some physical commands, and she just didn’t care, no matter how much I carried her around from fur. Nowadays she listens to me even when I stomp my foot, luckily, because she was a handful to get to listen to me. Then again, in obedience tests I love this characteristic! I get super nervous during competitions, and Possu just doesn’t mind. Great thing for me!

Possu is a bit reactive dog. It sees things fast, it reacts fast. If it sees them necessary. Once we almost got ran over by a Bobcat-truck, while it come to us surprisingly around the corner. I had to drag Possu from under it, because she didn’t see the danger. Then again, if you hit air with a t-shirt making weird sound, Possu is there in a second, growling, and checking if there is a problem.

Possu is an easily rewarded dog. I thought that she liked more of balls than other toys, but we tested the subject and realized that she can change the toy quickly, and likes the most the toys that her handler is holding. Possu is also very greedy. I reward her with dry dog food, because I’m too lazy to get her better treats while she doesn’t see much of a difference.

Possu is really a friendly dog. She loves both human and animals. I’ve let her be like that, because I like my dogs social, but most of it is just Possu herself. She just loves to love and be loved.

Possu has really good sense of smell. It constantly surprises me when finding a single treat from a big yard, or finding an object from forest when no wind at all, or tracking focused nose in the ground, or localizing people in search training. We didn’t even teach her the tracking part in messaging test, she just ran it like she didn’t see the difference.

For me, Possu is really a special, special dog. It is the dog that makes me constantly think that is it right, that trainer like me has a dog like that. When trainers better than me tell me how great potential she has, I just wonder if I can make her to show that, even though I haven’t even realized she has such sides. Possu is, just a cliche, a dog that can get to the top if her trainer just can take her there.

Her pedigree and family illnesses

Possu is a pure working line and she is ISDS registered. Her father Canen Kane works in herding. No famous herding dogs can be found in her close family, but some good producers though, such as Canen Spangle, her son Canen Baz and Jack of All Trades. Inside the fifth generation can be found famous dogs Int Brace Ch Sweep ISDS159685, Int Brace Ch Moss ISDS188389, Int Sup Ch Spot ISDS161819, Bwlch Hemp ISDS201604, and Sadghyl Pip CDex UDex ISDS193219.

According to Possu’s breeder, there aren’t many hereditary diseases found in the family. Jack of All Trade, who is Possu’s paternal grandmother, has left one epileptic puppy, Canen Diesel (Source »). Jack of All Trades has 60 puppies.

Astra Shyla (Source »), a half-sister of Possu’s mother Liz, is apparently also an epileptic.

Possu’s birth litter has been repeated, just like Eos’ birth litter. Both Bell ISDS265847 and Jack of All Trades appear in the background of both. The combination of these pedigrees has produced 24 epi-healthy puppies, so I don’t consider epilepsy to be a higher than average risk.

Kane or Liz have not left any epileptics. Kane has nine litters and Liz has three.

Kane has one OCD puppy, MTF Jackpot, but this OCD is traumatic. The dog seriously injured his leg at a young age, and thus his x-rays showed a vague shading.

Liz has one OCD puppy, MTF Go Odd Molly, with Vanilla Chocco, who has also left OCD in his other litter.

When the first Dwylch litter was a year old, I heard that Possu’s 3/4 brother My Trusted Friend Dear Roy (Canen Kane x Astra Rikky, who is a half-sister to Liz) has left two epileptic puppies. The other is Luna Tale Nice Jari, her mother Luna Tale Inspire Pip, by her grandmother Laetare Bowler Jack. Another puppy is Sparkling Jillz from Let’s Border, his mother Butterfly Phoebe from Let’s Border.

Roy has also left one OCD puppy; Bacardi Dragonberry from the Wild Powerdogs, his mother Daiquiri Moonlight with the Spirit of the Hawk, behind comes Laetare Be Just.

Roy’s full brother MTF Dragonheart has one OCD puppy; Nice of You to Come Bye Are You Nuts, his mother Astra Nuts (ISDS 335970).

Possu’s half-brothers MTF Loves Coffee and MTF Legendary Dante (Canen Kane x Astra Baby) have both left OCD. MTF Loves Coffee for two litters; 2 puppies in Coffee x Cozy DKK08174/2010 whose sire Theo DKK06239/2007 and one puppy in Coffee x Dreamwork Sammie. Dante has two puppies in the combination of Dante x Zenyatta (FI52036/15).

All OCD cases are compiled in a table » to visualize the situation (OCD tab).

Siblings

Possu has obedience, rally obedience, and agility champions as her half- and full-siblings. The siblings also have dog dance and herding titles. One sibling is competing with working dog trial tracking (level A).

A lot of siblings have gone mainly as pets and light performance homes, and the majority of the dogs have not been x-rayed at all. However, Kane’s puppies are liked in Europe because of their ability to cooperate, uncomplicated character, and stability.

Pups

Possu made a litter for me in 2016, the father was Tiger from Denmark. I hoped the litter will be confident, cooperative, concentrating, open, hardworking, balanced and a little harder than average Border Collies. The litter was very stable when they were pups, and I practically needed to pull a stick to decide who is going and where. The first two years went well, but after that differences in character began to emerge.

Although in general, the whole litter is very functional and active, already as a little puppy there was one calmer one; Spock (Dw Scrofa Algira), who then became his owner’s first performance dog. Spock has always been a full-headed dog, but he has flaws in self-confidence, and gets, among other things, anxious if the leash pulls too tight while tracking. Secure to gunshots. Overall, Spock has performed well in tracking and searching, and is a stable and rational dog everywhere. Spock has seen sheep a few times and shown a tendency.

One puppy was a little more independent than the rest, so I placed him in an experienced home in the United States. Buckle Up (Dw Tigris Corbetti) is, according to his owner, a perfect dog who only sees his handler in training and with whom life is easy and effortless. However, Buckle is heavily voice-sensitive, and according to the owner, it’s because of how their sound-stable dog died during Buckle’s puppy time, leaving him with a weak-nerve one, from whom the fear pattern would have been learned. Probably, however, Buckle has been prone to voice-sensitivity from the beginning. He will completely lose his ability to function if fireworks are launched nearby (which happens often in the New York suburbs). However, he is powerful, focused, wise, and docile. Buckle competes in obedience and practices agility. Buckle has seen sheep once and understood the idea immediately.

The two puppies were really similar, slightly more active than the other puppies. Nuuka (Dw Tigris Balica) and Överi (Dw Scrofa Libycus) were litter firecrackers, both of them spoke to me on some cosmic level. If I had left a male for myself, I would have left Överi, that similar they were with Nuuka.

Nuuka is my main performance dog; a lap dog at home and a total firecracker at work. She is harder than an average bitch, with her feet on the ground, soundproof and looking at the world through rose-red glasses. Överi is still very similar; accelerates from zero to a thousand per second and loves everyone. However, he is softer than Nuuka. In the character test, Överi has been mentioned as a voice-sensitive, although he doesn’t react to sounds. Anyway, his character test went under the bench when he was anxious about the sled and couldn’t get over it. However, in everyday life, Överi doesn’t have any problems with anything, he can be taken anywhere and he doesn’t react softly or nervously to the environment. Both Nuuka and Överi have problems controlling their voices, both being super-lively, perky dogs.

Nuuka competes in obedience and tracking, trains SAR with competitions on the mind. Överi competes in obedience, trains agility with competition on the mind, and does some area-searching.

The other two puppies were also very similar. The biggest difference between Roihu (Dw Tigris Altaica) and Tigern (Dw Tigris Virgata) was that Roihu stole food from other puppies and growled to them, and sat on top of others, and Tigern let her do this and was a little calmer, wiser.

Roihu is quite similar to Nuuka these days, although maybe not just as vivid. She doesn’t have problems with using her voice, and she is an easy and nice dog in everyday life with excellent work motivation and repetition endurance. I had plans to use Roihu for breeding after Nuuka’s litter (Ree as a father!), but Roihu developed voice-sensitivity after turning two years old, which is why her litter plans were canceled. Roihu competes in obedience, agility and rally. She is rather a soft dog who remembers bad things.

I placed Tigern in Norway as a working trial dog because of her stable character. She was tough when young, but a lot of bad things happened in her teens that weren’t under everyone’s control, and Tigern turned soft. Maybe by herself, maybe because of events. However, she can’t take pressure from her owner, and is anxious, and even refuses to work. She also developed voice-sensitivity, which, however, was quickly overcome, so it was probably not hereditary, but learned from somewhere during teenage. Nonetheless, Tigern competes at the Norwegian championship level in both search and tracking, and has permission for the obedience Ob3/elite class.

Buustista

Koska Possu jäi kesän siemennyksestä tyhjäksi, halusimme pelata varman päälle ja saada liveastuminen. Näin ollen uroksen piti asua suhteellisen lähellä, jotta mahdollisesti koronatilanteen kiristyessä astuttaminen onnistuisi. Possulle tulee ikä vastaan, ja tämä juoksu on nyt viimeinen yritys.

Uroksia katseltiin Ruotsista ja Norjasta, ja lopulta tärppäsi niinkin läheltä kuin 200 km päästä Suomesta.

Esittelyssä siis koira, joka teki Saaraan sen verran syvän vaikutuksen, että hän hoki mantrana kotiajomatkan ”se oli niin hieno”, ”se ei saa olla IGS kantaja”, ”tosi järkevä koira”: Mindpower Echo, tuttavallisemmin Buusti.

(Newsflash, Buusti ei ollut IGS kantaja)

Buusti on melkoinen velikulta. Koira joka on maailman unisin kotona. Koira joka nukahtaa vielä eteiseenkin kun itse puen treenivaatteita. Kotona arjessa siis hyvin rauhallinen. Treenatessa vilkas ja täysillä tekevä hessuhopo. Bortsuille tyypillistä totisuutta ei ilmene oikeestaan kuin paimentaessa. Tottista ja hakua tehdessä elämä on sairaan hienoa ja jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Toistoja kestää paljon. Ei hötky eikä niiaile. Joskus ohjaajan kyvyttömyyden vuoksi joudutaan tilanteeseen, jossa Buusti toistaa samaa virhettä vaikka 10 kertaa peräkkäin yhtä innokkaasti ymmärtämättä, että jostain syystä ei nyt tule palkkaa. Palkkaantuu ruualla ja lelulla. Lelu on The juttu, mutta ruoka kelpaa kyllä ongelmitta.

Paimentaa kotona ankkoja ja lampaita, mutta ei ole maaninen vaan elää sujuvasti arkea vaikka lampaat ovat pihassa. Naudoilla ei ole käynyt. Omaa paljon eläinfiilistä ja saattaa joskus jäädä vähän turhaankin fiilistelemään. Paimenessa isoin ongelma on huono ohjaaja ja se, että en saa painetta menemään läpi Buustille joka johtaa tottelemattomuuteen. Ottaa esim. vääriä suuntia tai tulee stopeista läpi. Eläimille Buusti on reilu. Hampaita ei käytä ankkoihin lainkaan ja lampaisiin vain pyydettäessä.

Omistajansa

Huomioni kiinnittyi Buustiin, kun laskin vaatimuksiani kisatuloksiin ja suvun matadoreihin liittyen. Toisesta polvesta löytyvät Vallhunden Tom, ja kolmannesta Llanfarian Jim 277807, joiden pentuemäärät eivät minua miellytä, mutta jostain on aina tehtävä joustoa. Olisin toivonut myös enemmän kisatuloksia, ihan vain koska se korreloi suoraan pentukyselijöiden kiinnostuksen kanssa, mutta eiköhän Buusti sillä rintamalla ehdi kunnostautua. Nuori koirahan se on.

Buusti on todella hieno koira, hyvin vaikuttavalla on/off-napilla. Kotona se pötköttää aina kuin mahdollista, lenkillä se vähän haistelee ja löntystelee laiskanpulskeana, mutta töissä silmistä loistaa hullunkiilto ja se tekee intensiteetillä, voimalla ja vauhdilla. Se suhtautuu kaikkeen avoimesti ja iloisesti, sillä ei ole huonoja päiviä.

Se on kohtuullisen kova, ja se tekee toistoja vaikka maailman tappiin asti. Vaikka ilman palkkaa. Ympäristöstä tai ohjaajalta se ei ota mitään painetta. Ei ota myöskään häiriötä ympäristöstä, ja työskentelee ohjaajalleen työskentelemisen ilosta. Se haluaa tehdä oikein, mutta kykenee tekemään vaadittaessa myös omia ratkaisuja. Tämä näkyy eniten/parhaiten paimenessa, jossa tahtoo luottaa omiin kykyihinsä enemmän kuin ohjaajan, ja siellä porhaltaa olkia kohauttaen paineen läpi.

Buusti ei ole hyrrä eikä energiapiikki. Sellainen vähän junamainen, olematta kuitenkaan diesel. Se ei vuoda, piippaa tai kiehu yli, vaan patoaa itsensä ja pitää hermonsa hyvin kurissa. Paras palkka on lelu, mutta palkkautuu myös nameilla, ja pitää kovasti myös sosiaalisesta palkasta. Taistelutahto on suuri, ja kiskoo voimakkaasti täyden suun puruotteella koko kroppaansa käyttäen.

Buusti on rohkea, iloinen, avoin, ja kaikin puolin varma koira. Sillä ei ole ääni- tai alusta-arkuuksia. Asuu uroskoiralaumassa, jossa sillä ei ole mitään ongelmia. Vieraita koiria kohtaan se on välinpitämätön.

Tapasimme Buustia, ja lenkillä se tosiaan vaikutti lähes laiskalta, helposti ohjattavalta ja kuulolla olevalta. Se ei ollut ihossa kiinni ja kysellyt tekemistä, vaan laahusti omiaan. Hallille kun mentiin ottamaan hieman tottista, Buusti pisti vaihteen silmään. Se vaikuttaa melkein bipolaariselta asennemuutoksen kanssa, mitä tulee kotikoirailuun ja työkoirailuun.

Suvusta ja sairauksista

Isä Link on kunnostautunut ensisijasesti agilitypuolella, missä se on varjovalio. Sillä on TK1 sekä BH suoritettuna. Paimennuksessa Link ei ole kisannut.

Link on puhtaasti työlinjainen, sen isän puoli norjalaisia, irlantilaisia ja brittiläisiä koiria. Linkin isä Vallhunden Tom ”Tauno” oli aikanaan hyvin pidetty uros, joka kisasi agilityssa kolmosissa, SBCAK paimennuksessa ykkösissä ja SPKY paimennuksessa kolmosissa. Taunon isä on Rob V1188/2004, joka on jättänyt muutoinkin tykättyä jälkeläistöä, joka on menestynyt niin paimennuksessa, agilityssa kuin tokossa.

Viiden polven sisällä suvusta löytyy Int Shep Ch Highgate Ben 174224, SE PVA Sheen V1315/97 sekä Erkens Lass, joka on sijoittunut viidenneksi kahdesti Ruotsin mestaruuskilpailuissa.

isä Linkistä

Link on hyvin helppo bc, sellainen minulle täydellinen tyyppi. Jos muutamalla sanalla pitäisi kuvata sitä niin voisi sanoa, että se on kiltti, järkevä ja loputtomalla työmoottorilla varustettu vesipeto. Se ei pelkää ääniä, alustoja tai mitään muutakaan, ja kulkee helposti mukana missä vaan. Link ei välitä kaupungin hälinästä – hipsterpoika on asunut ensimmäisen vuotensa Helsingin Kalliossa ja viihtyi varsin hyvin. Link on keskikokoinen, noin 52-53cm ja vajaa 18kg.

Link on todella sosiaalinen tapaus. Se RAKASTAA ihmisiä, lapsia ja koiranpentuja, tulee toimeen kaikkien koirien ja ihmisten kanssa. Lenkeillä minun täytyy olla tosi tarkkana, että se ei juokse tervehtimään ihan joka ikistä vastaantulijaa. Link on myös aivan ilmiömäisen hyvä perheen toisen koiran kanssa, joka on arvaamaton ja hetkittäin suhteellisen aggressiivinen uros.

Link toimii erinomaisesti tokossa, pk-puolella, agilityssa ja paimennuksessa. Työssä Link on työnarkomaani, joka tekee työtä työnteon vuoksi eikä niinkään ihmiselle. Se on tosi järkevä ja se haluaa aina tehdä oikein, mutta ei kuitenkaan kysele tai varmistele. Jos ohjeet ovat epäselvät niin se menee niin kuin parhaaksi näkee. Omasta mielestään hän on maailman paras kaikessa. Ja sitähän se on. Se ei ole liian kiihkeä eikä se sählää, mutta on kuitenkin tosi nopea ja innokas tekemään kaikkea mitä ikinä ihminen keksiikään. Link ei ole ahne, mutta palkkautuu kyllä herkullisilla nameilla.

Palkkauksessa lelupalkka on kuitenkin ylivoimaisesti paras, ja yritän aina mahdollisimman paljon käyttää lelupalkkaa. Se on kaikkien kaveri ja lähtee tekemään kenen kanssa vaan.

Link on perus bc-tyyliin suhteellisen ohjaajapehmeä, mikä tekee arjesta helpon. Esimerkiksi vaikka sillä on riistaviettiä, niin olen saanut sen 100% varmaksi rusakoiden kanssa ja voin pitää vapaana missä vain. Se ei kuitenkaan ole mielistelevä tai anteeksipyytävä, vaan sellainen tosi iloinen elämää rakastavaa tyyppi 😀

Link on oman tiensä kulkija. Se kulkee lenkillä mielellään pitkän matkan päässä minusta ja mökillä saattaa lähteä kauas omasta pihasta leikittämään tuttuja lapsia. Kotona se kuitenkin tykkää tulla viereen nukkumaan, vaikka myös viihtyy yksin eteisessä omassa rauhassaan ja mökillä nukkuu mielellään ulkona.

Agilitykentällä Link on nopea, estehakuinen, itsenäinen ja maailman onnellisin & iloisin. Se tykkää tehdä itsenäisesti ja ohjaajan lähellä tekeminen on vaatinut aika paljon treeniä. Suoraan juokseminen on kivempaa kuin kääntyminen, mutta kunhan maltti riittää niin kroppa vääntyy tiukkoihinkin käännöksiin eikä se pudottele rimoja. Toisaalta sillä on aivan upea estefokus ja radanlukutaito. Link nousi nopeasti 3-luokkaan ja on nyt syksyn aikana aloittanut säännöllisen kisaamisen.

Paimennuksessa Link on intensiivinen ja yllättävän kiihkeä. Linkin suurin heikkous paimennuksessa on ohjaaja, sillä Link on minun ensimmäinen paimenkoira. Kokeneella ohjaajalle Link olisi varmasti päässyt jo aika pitkälle, mutta nyt hän joutuu etenemään minun vauhdissa. Hitaasti hyvä tulee.

Emo Kate agility- ja hyppyvalio. Sekin harrastaa paimennusta, muttei ole kisannut siinä.

emo Katesta

2 v.
Kate on keskivilkas, avoin, nopeaoppinen ja vauhdikas bc neiti, jolla on myös omia ajatuksia pääkopassa. Ihmiseen voimakkaasti leimautuva. Ei ole osoittanut ääniherkkyyksiä tai alusta-arkuuksia. Hyvin sopeutuvainen mutta saataa hieman  väläyttää ”hymyä” tungetteleville poikakoirille bordercollie nartun tapaan.

Katella on erittäin hyvä on/off nappi. Sillä on suuri halu työskennellä ihmisen kanssa. Lampailla joskus hieman itsepäinen. Katella ei ole paljoa silmää, eikä sillä ole mitään bc-viirauksia.

Agilityssä oikein kiva ja kiltti. Kääntyy vaikka pennin päällä ja reagoi voimakkaasti rytmityksiin. Kaikin puolin oikein mukava bordercollie!

12 kk
Nyt murkkuiän mentyä ohi terävyys on laantunut, mutta sitä luonteesta kuitenkin vähän löytyy. Kate tykkää ihmisistä todella paljon. Katella on hyvä on/off nappi ja se pystyy hyvin rauhoittumaan kotona ja agilityradan vieressä. Kate oppii asiat nopasti ja se haluaa tehdä kovasti töitä ihmisten kanssa. Se on leimautunut minuun todella vahvasti vaikka elääkin isossa koiralaumassa. Kate ei ole reagoinut koviin ääniin ja uusi vuosi meni rustoluuta syöden. 

Katen kanssa on aloitettu agility ja Kate on syttynyt lampaille. Kate on agilityssä mukava ohjattava sillä se kääntyy todella pienesti ja reagoi vahvasti rytmityksiin. Lampialla se on vauhdikas mutta silti rento. Katella ei ole kovin vahvaa silmää, joten se on kevyt liikutella lampailla.

7 kk
Kate on vilkas ja sähäkkä ja sen luonteessa on hieman terävyyttä. Kate tykkää tehdä ihmisen kanssa töitä, mutta sillä on myös itsenäinen puoli. Kate on jonkin verran dominoiva ja tarvitsee selkeät rajat. Kate ei ole herkkä, ehkä kuvaisin luonnetta sellaiseksi hieman pehmeäksi. Nyt murkkuiässä se on kokeillut rajojaan hieman. Jos jokin asia Kate jännittää se reagoi terävyydellä. Kate ei ole reagoinut koviin äänii, liikkuu hyvin kaupungin vilinässä ja eri alustoilla. Tykkää ihmisistä, mutta on tällä hetkellä jonkin verran rasistinen vieraille koirille. On todella ahne ja leikkii hyvin. On syttynyt lampaille.

Teksti: Mindpower

Katen isä on alankomaalainen Charlie, joka on omistajansa ensisijainen openin kisakoira. Se on edustanut Alankomaita paimennuksen maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2020. Charlie on luontainen, voimakas paimen, jolla on hyvä itsevarmuus, työmotivaatio ja miellyttämishalu. Avoin, ystävällinen ja nopea uros. Sen jälkeläistö on kunnostautunut ensisijaisesti paimennuksessa.

Katen emo on tsekkiläinen Zoey. Se harrastaa paimennusta, agilityä ja frisbeetä. Zoey on pieni, ketterä ja nopea koira. Paimennukseen se syttyi heti, ja se on lampailla luotettava ja varma. Karjalla toimii myös, jossa kestää jopa potkuja. Arjessa kuitenkin pehmeähkö koira. Kotona Zoey rakastaa rapsutuksia ja sohvannurkkaan kääriytymistä, mutta on aina valmis käärimään hihat jos töitä on tarjolla.

Viiden polven sisältä löytyy Llanfarian Jim 277807 Charlien isänä. Jim on ollut Alankomaiden mestari vuosina ’07 ja ’11, ja se on ollut euroopanmestaruuden viides vuonna ’09. Jimin isä on Irlannin maajoukkueessa kahtena vuonna edustanut Bill 252806, joka oli myös maailmanmestaruuden viidennes vuonna 2008. Charlien emonisä on Moel Nap 217137, Norjan ja Ruotsin tokovalio, sekä paimennuksen Norjan mestari kolmena vuonna. Charlien suvussa on useampia muitakin maajoukkue-edustuksia.

Zoeyn isänisä on Brace Cap 270159, Irlannin maajoukkuelainen neljänä vuotena, sekä Int Sup Ch ’10. Isänemo on Clencregg Jan 301117, Alankomaiden mestari ’13. Kyseisen koiran emo on maailmanmestari Becca 264339. Myös tällä puolen sukua löytyy useampi maajoukkue-edustus.

Buustin suku on siis puhdasta paimenkoirasukua. Sitä myöten se on myös varsin ”emmätiiä”-sukua, mitä sairauksiin tulee. Jotain olen kuitenkin onnistunut raapimaan ylös, mutta haluan jälleen huomauttaa, että sairaustapauksia on aivan varmasti enemmän kuin mitä julkisesti on kerrottu.

Suvusta löytyy niin epilepsiaa kuin OCD:ta. Buustin isänisä Vallhunden Tom on jättänyt yhden epileptisen jälkeläisen, Mithrandir Name of the Game, emo Borderness Jippii.

Kyseisen uroksen isä Rob V1188/2004 yksi pentu, Dacke V1286/2007 on epileptikko. Sillä on myös kolme epileptikkoa pennunpentua, sekä kuusi pennunpennunpentua neljässä eri yhdistelmässä. Mielenkiintoista kyllä, jokaisen sairaan pennunpennunpennun suvussa on myös Joe of Rowenburn 272330. Näistä pennuista kolme on Windass Goliatin (Seemework Key x Windanns Cima), ja kaksi Windanns Eyen (Seemework Key x Windanns Cissi, Ciman täyssisko). Mainittakoon tosin, että Goliatin kummassakin pentueessa on emon isänä Veams Step.

Robilla on 71 pentua. En pidä sen epilepsiariskiä keskivertoa suurempana.

Katen isoisällä Jimillä on miljoona pentua (Anadune 319, ISDS popular sires 303), ja vain yksi on ilmoitettu epileptikoksi: Evan of Bungee-Borders, emo Aimee of Bungee-Borders. Tähän en usko hetkeäkään.

Kahdeksan epileptistä pennunpentua, kaksi pennunpennunpentua. Määrät lienevät todellisuudessa moninkertaiset.

Buustin isä Peatdigger Chip on jättänyt yhden OCD-pennun, Bin ER33573/18, emo Päättymätön Juju. Chipin täysveli Carl on jättänyt yhden OCD-pennun, Lupaus ER47442/19, emo Peatdigger Ruby.

Chipin emo on jättänyt yhden OCD-pennun Karl Kemin kanssa (pennun nimi ei ole selvinnyt). Chipin isällä on neljä OCD-pennunpentua kolmessa eri pentueessa, yksi OCD-pennunpennunpentu.

Katen emolla on yksi OCD-pentu, Firework Hill Call Me RJ, isä Kinlock Shep. Sekä yksi pennunpentu. Myös isovanhemmat Rob V1188/2004, Dan 273656 sekä Jim 277807 ovat jättäneet OCD:ta pentuihin ja pennunpentuihin.

Perinteisten epilepsia- ja OCD-riskien lisäksi Buustilla on jonkinasteinen lonkkariski. Sen emonemonisä Glencregg Joss on D/C lonkkainen, ja se on periyttänyt jonkin verran huonoa lonkkaa eteenpäin.

Zoeyn kahdessa ensimmäisessä pentueessa on vain A:ta ja B:tä (A x7, B x6, yksi kuvaamaton), mutta sen kolmannessa pentueessa on kahdella D-lonkat.

Katen täyssisko Yeti on jättänyt D/D ja E/E lonkkaiset koirat Moss 342840 kanssa. Täysisko Piu on jättänyt neljä A-lonkkaista ainoaan viiden pennun pentueeseensa.

Katen puolisisko Ally Zee on jättänyt toiseen viiden pennun pentueeseensa yhden A-lonkkaisen, ja toiseen kuuden pennun pentueeseensa Cemig Imperio 353673 kanssa yhden B/B lonkkaisen, D/E lonkkaisen, yhden E-lonkkaisen.

Katen lonkat on alunperin lausuttu C/C. Uudelleenlausunnassa ne muuttuivat B/B. Buustin siskolla Plutolla (M. Easy) on A/A lonkat.

Suosittelen linkin aukaisemista ja Google Sheetin katsomista hahmottamisen vuoksi. Sairaustilanne ei ole niin paha kuin miltä se kirjoitettuna kuulostaa. Muutoin en Buustia käyttäisi.

Sisaruksista

Buustilla on vain yksi täyssisarus, Pluto. Narttu on terveystarkastettu kaikin puolin terveeksi, ja se kisaa agilityssa, ja treenaa paimennusta.

Puolisisaruksia isänsä puolelta sillä on yksi pentueellinen. Viiden pennun laumasta kaikilla on A-lonkat ja 0-kyynärpäät, yhdellä on toisen olkanivelen OC, loput kuvattu terveiksi. Kaikilla selät VA0, neljällä LTV0 ja yhdellä LTV1. Toinen veli kivesvikainen.

Kyseisessä pentueessa kahdella nartulla oli välikuvissa olkanivelen epäsymmetriaa, mikä saattaa viitata oc-muutokseen tai ei. Kahdella pennulla oli/on myös olkanivelen kärjessä ”väkänen”, ihan kuten näiden vanhemmilla Linkillä ja Jujulla, mutta konsensus on, että kyseessä on merkityksetön sivulöydös. Erään ortopedin mukaan kyseessä kuitenkin voi olla alkava/pieni nivelrikko.

Puolisisarukset kisaavat niin tokossa, agilityssa, paimennuksessa kuin koiratanssissa. Pentueen kasvattaja kertoi olevansa pentueeseen todella tyytyväinen. Pennut ovat kiihkeitä olematta hyrriä, ja niillä on hyvät hermot. Avoimia, osa jopa kovahkoja koiria. Ei kuitenkaan välttämättä helpoimpia lammaspaimenia, hieman puutteita silmänkäytössä.

About Buusti

Since Possu didn’t get pregnant from Summer insemination, we wanted to play it safe and get live mating. Thus, the male had to live relatively close in order for the mating to succeed if the Covid situation tightened. Possu isn’t getting any younger, and this heat is now the last attempt.

We searched males from Sweden and Norway, and eventually found one as close as 200 km from Finland.

So in the introduction, the dog that impressed Saara so intensively she repeated sentences “he was so great”, “he mustn’t be an IGS carrier”, “a real sensible dog” like those are mantras the whole drive back home: Mindpower Echo, more familiarly Buusti.

(Newsflash, Buusti was not an IGS carrier)

Buusti is a quite package. A dog who’s the sleepiest in the world at ome. A dog that even falls asleep in the hallway when I’m wearing training clothes. At home very calm in everyday life. Lively, Goofy of his own life when training. Typical seriousness of Border Collies is not really revealed except when herding. When training obedience and area-searching, life is so awesome and every change is an opportunity. Handles a lot of repetition. Doesn’t flinch or flicks. Sometimes, due to the inability of the handler, a situation arises where Buusti repeats the same mistake even 10 times in a row with the same enthusiasm without realizing that for some reason there won’t be reward now. Is happy for food and toys. The toy is The thing, but the food is fine without any problems.

Herds ducks and sheep at home, is not manic but lives a smooth life even though the sheep are in the yard. He hasn’t seen cattle. He has a lot of animal feel and can sometimes get stuck in it. In herding the biggest problem is a bad handler and the fact that I don’t get the pressure to go through for him which leads to disobedience. For example, he takes wrong directions or disobey stops. For animals, Buusti is fair. Teeth are not used on ducks at all and sheep only on request.

His owner

My attention was drawn to Buusti as I lowered my criteria on the performance results and the matadors of the family. In the second generation there is Vallhunden Tom, and in the third Llanfarian Jim 277807. Their litter numbers are higher than what I like, but you always have to do some compromises. Also I would have wanted to see more performance results, just because it correlates directly with the interest of the puppy inquiries, but there sure is time for Buusti to excel on that front in future. He is a youngster still.

Buusti is a really great dog, with a very impressive on / off button. At home he uses every opportunity to sleep, on the walkies he sniffs a bit and trots lazily around, but at work, the eyes shine madness and he works with intensity, strength and speed. He is always a happy and open, social dog, who doesn’t have bad days.

He’s rather tough, and he can do limitless repetitions. Even without reward. He does not take any pressure from the environment or the handler. He neither takes disturbance from the environment, and he works for his handler just for the enjoyment of working. He wants to do the right thing, but he can also make his own decisions if needed. This is most / best seen in herding, where he tends to trust his own abilities more than the handler’, and there he shrugs to the pressure he has been tried to get under.

Buusti is neither a whirl nor a ticking timebomb. More a bit train-like, but not diesel. He doesn’t whine, yelp or boil over, but holds himself and keeps his nerves well under control. The best reward is a toy, but he also enjoys treats and social rewards. The will to fight is great, and in a tug-o-war, he grips with a full-mouth bite using his entire body.

He is a brave, happy, open, and confident dog in every way. He has no sound or platform tenderness. He lives with a few other males where he has no problems. He really doesn’t care about dogs he doesn’t know.

We met Buusti, and on the walk he really seemed almost lazy, easy to control and audible. He wasn’t clued next to his owner nor asked what to do, but did his own things When he went to the hall to do obedience a bit, Buusti put the gear on. He seems almost bipolar with a change in attitude when it comes to being a pet dog and a working dog.